joi, 4 iulie 2013

Herghelia, preluată de Primăria Mangalia. Ar putea fi reluate circuitele prin pădure, dar şi cursele de la hipodrom

Herghelia Mangalia va cunoaşte, după ani buni de uitare, o nouă epocă de „glorie“. Cel puţin, aşa ne asigură şefii administraţiei publice locale, care mai adaugă că, potrivit unui parteneriat ce va fi încheiat între Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa, aici vor fi investite câteva sute de mii de euro. „În momentul în care Primăria va lua în administrare Herghelia Mangalia este greu de crezut că am putea face faţă cerinţelor financiare presupuse de acest lucru: bani pentru personal, recondiţionarea grajdurilor, hrana animalelor etc. Aşa se face că, în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, acesta s-a arărat dispus ca instituţia pe care o conduce să investească în Heghelie. Mi se pare normal ca CJ Constanţa să vrea să investească, este instituţia care reprezintă cetăţenii judeţului“, ne-a declarat primarul Cristian Radu, care a mai afirmat că, în cursul zilei de astăzi, reprezentanţii CJC se vor afla la Herghelia Mangalia, unde vor inaugura o parte a lucrărilor de infrastructură.
Potrivit Primăriei, la Herghelie se încearcă reluarea traseelor plimbărilor de promenadă prin pădure, dar şi circuitele de curse de cai de la Hipodrom.
Armăsarii de prăsilă au valori inestimabile
Herghelia Mangalia, una dintre cele mai vestite din sud-estul Europei, pepinieră de pur-sânge arab aşteaptă în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, turiştii care doresc să viziteze padocurile, dar şi pe cei ce vor să urmeze o oră de echitaţie cu unele dintre cele mai frumoase şi mai liniştite exemplare de aici.
La herghelie circa 300 de pur-sânge arab. Pe lângă animalele scoase, periodic, la vânzare, herghelia are şi un „lot“ special, de numai câteva exemplare, a căror valoare este „inestimabilă“. Aceştia sunt armăsarii de prăsilă, pur sânge arab ai căror strămoşi au „întemeiat“ Herghelia Mangalia şi care perpetuează cele şapte linii iniţiale – Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Rădăuţi), El Iman („linie“ egipteană adusă din Germania), Ibn Galal („linie“ egipteană adusă din Ungaria – Germania), Cygaj („linie“ poloneză), Gazal („linie“ ungurească), Mersuch („linie“ ungurească), Nedjari („linii“ franceze şi poloneze).
La herghelie puteţi veni oricând, mai ales când zilele ceva mai întunecate nu vă oferă prilejul să mergeţi la plajă.
Armăsarul Regelui Mihai a fost decanul de vârstă al hergheliei
Ora de echitaţie începe simplu: îngrijitorul calului şi cel ce vă va fi profesor vă învaţă, mai întâi, că animalul vă este un prieten, pentru că exemplarele selectate sunt dintre cele mai blânde.
Zona de echitaţie este destul de restrânsă, dar asta pentru cei abia iniţiaţi în tainele călăriei. „Veteranii“, cei ce au urcat în şa de multe ori, pot opta şi pentru o plimbare la malul mării îndeosebi seara, când numărul turiştilor este ceva mai mic pe plajă. În cazul în care vă mulţumiţi cu o plimbare prin herghelie, trebuie să vizitaţi neapărat atât padocul iepelor cu mânji – cei „mici“ sunt, prin ei înşişi, un adevărat spectacol – dar şi grajdurile cailor de prăsilă, cei mai frumoşi şi mai nepreţuiţi armăsari ai rasei, din ţara noastră.
Pur sânge arabul de la Mangalia, cal cu talie destul de mică, este foarte uşor de îngrijit, consumă puţină hrană şi este destul de rezistent. E un cal mic, agreabil, cu un temperament relativ plăcut, potrivit pentru echitaţie şi agrement. Înfiinţată în anul 1926, Herghelia Mangalia a dispus, la început, de cai arabi aduşi de la Jegălia, Cislău şi Rădăuţi, fiind deschisă oficial în 1929. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă. Dar “recordman“-ul de vârsta de la Heghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila“ vârstă de 34 de ani, în 1946. Pur-sânge arabii din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, turnate şi la malul mării – unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazul“ – unul dintre fanii declaraţi ai cailor de aici şi nelipsit în timpul verii de la cursele de galop, atunci când acestea mai aveau loc la malul mării, fiind regretatul regizor Sergiu Nicolaescu.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu