luni, 8 iulie 2013

Mangalia şi sudul litoralului – cum vede turismul primarul Cristian Radu

În ultimii ani, sudul litoralului românesc a avut mult de suferit din cauza lipsei investiţiilor, dar şi a scandalurilor care au măcinat administraţia locală din Mangalia. Această situaţie promitea însă să se schimbe odată cu alegerile locale de anul trecut, după ce Cristian Radu a câştigat funcţia de primar. Noul edil, încă de la început, şi-a stabilit ca principală prioritate turismul. Despre modul în care sunt pregătite staţiunile din sud şi despre ce surprize vor avea parte turiştii, am stat de vorbă cu primarul Cristian Radu.
- Cum s-a pregătit, anul acesta, Mangalia pentru sezonul estival?
- Încă din toamna anului trecut am format câte o comisie de specialitate pe fiecare staţiune, alcătuită din consilieri locali, reprezentanţi ai Primăriei şi agenţi economici. Au urmat o serie de inspecţii în toate staţiunile din sudul litoralului pentru a identifica şi rezolva problemele zonei. Dorim un parteneriat echitabil cu hotelierii şi agenţii economici implicaţi în turism. Însă, nu toţi au înţeles că mai trebuie să şi investească şi să ofere servicii turistice de calitate. De aceea, am conceput un Regulament privind comerţul stradal în staţiuni pentru o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor pe durata sezonului şi pentru respectarea normelor urbanistice impuse de CL. Pe partea economică, facem demersuri pentru creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul local. Până anul trecut unii agenţi economici plăteau taxe derizorii pentru activele deţinute sau, mai grav, nu plăteau niciun impozit. În prezent, verificăm toate contractele încheiate de administraţia locală până anul trecut. S-au dat zeci de hectare prin diverse contracte de concesiune, închiriere sau asociere, veniturile bugetului local reprezentând sume infime. Vom anula tot ce este ilegal pentru a reîntregi patrimoniul municipalităţii. La acest moment, sunt peste 220 de agenţi economici care se află în procedură de verificare şi stabilire a obligaţiilor de plată către bugetul local.
- Ce surprize le veţi pregăti turiştilor în această vară?
- Vom revigora turismul prin crearea de evenimente menite să atragă turişti. Un prim pas a fost făcut, odată cu organizarea evenimentului prilejuit de Sărbătorile Pascale. Alte evenimente organizate special pentru cei care preferă destinaţiile turistice de la noi sunt: „Mangalia Air Show” – un spectacol aviatic cu participarea unor piloţi acrobaţi de prestigiu, eveniment ce va avea loc în perioada 13-14 iulie; „Mangalia Drift Grand Prix” – eveniment organizat pe toată durata verii, în zona dintre Saturn şi Venus, care va fi o combinaţie între sportul cu motor şi entertainment, manifestare ce va atrage un număr mare de turişti români dar şi străini, obişnuiţi cu spectacole de acest gen.
Tot pe cordonul Saturn-Venus, va fi amenajată o zonă pentru organizarea de spectacole şi concerte în aer liber. Locaţia se va numi Black Sea Arena şi va găzdui până la 100.000 de oameni, având una dintre cele mai mari scene din sud-estul Europei. Primul eveniment de amploare va fi pe 13-14 iulie, respectiv Liberty Parade, urmat de concertul Europa FM. În aceeaşi locaţie vor concerta, în această vară, trupe şi artişti celebri la nivel internaţional.
Pe 15 august, de Sfânta Maria, vom organiza, împreună cu reprezentanţii Armatei, în Portul Turistic, un spectacol dedicat Zilei Marinei. În intervalul 22-25 august se va organiza Festivalul Callatis, eveniment la care Primăria Mangalia este partener. Apoi, între 30 august – 1 septembrie avem ca proiect organizarea Festivalului Antic Callatis.
În perioada 30 august – 8 septembrie, sunt programate mai multe evenimente cu prilejul Zilei Mangaliei, care se va sărbători de Sfânta Maria (8 septembrie). Astfel, dorim să organizăm Festivalul Multietnic, în colaborare cu ANTREC, Festivalul de Teatru FRINGE, precum şi o procesiune religioasă, prilejuită de aducerea Brâului Maicii Domnului, din Grecia, pe data de 8 septembrie.
Ca şi concluzie în privinţa evenimentelor, dorim ca turismul să fie un motor de dezvoltare economică în sudul litoralului. Cu siguranţă, sezonul următor se vor vedea mai multe schimbări pozitive în sudul litoralului.
- Ştim că este prea din scurt să discutăm despre măsuri concrete, de când sunteţi primar, în reabilitarea turismului în staţiunile din sud. Care este proiectul dvs. privind turismul?
- În primul rând trebuie să vorbim despre un turism civilizat, la standarde europene. Nu putem avea pretenţii să readucem turiştii străini, dacă nu le oferim condiţii decente. Pentru asta este nevoie de continuarea investiţiilor în infrastructură, respectarea reglementărilor privind comerţul stradal şi nu în ultimul rând repunerea în circuitul turistic a unităţilor de cazare abandonate în ultimii zece ani. La acest punct surprizele plăcute au început să apară, în sensul că deja s-a reabilitat un hotel din Venus şi tot în această staţiune s-a inaugurat recent un hotel de 5 stele. Deci se poate.
- Pe ce atuuri va miza turismul din sudul litoralului, în competiţia cu staţiunea Mamaia şi litoralul bulgăresc?
- Vă spun foarte clar că noi nu concurăm cu nimeni în domeniul turistic. Avem propria identitate şi vom repune în valoare atuurile zonei, vom face campanii de rebranding şi vom reuşi să revitalizăm sudul litoralului. Mizăm pe turismul balnear pentru că în Mangalia avem 10 izvoare cu apă sulfuroasă, mizăm pe turismul de familie pentru că avem staţiuni pline de verdeaţă, parcuri şi zone speciale pentru petrecerea timpului liber. Mizăm de asemenea pe creşterea numărului de turişti prin crearea de evenimente, aşa cum am vorbit deja. Avem multe monumente istorice pe care turiştii sunt aşteptaţi să le viziteze. În concluzie, este doar o chestiune de timp până când staţiunile din sudul litoralului îşi vor recăpăta statutul de perle ale litoralului românesc.

 Cuget Liber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu