miercuri, 17 iulie 2013

Momentan nu a început urmărirea penală. Audieri în dosarul Fraudă la Bacalaureat în Mangalia: 18 elevi au dat cu subsemnatul

Acuzaţiile de fraudă la Bacalaureatul desfăşurat în cadrul Liceului Ion Bănescu din Mangalia sunt, în continuare, în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. După ce cadrele didactice au fost audiate şi ar fi recunoscut că au primit bani de la elevi pentru a le da subiectele gata rezolvate, ziua de vineri, 12 iulie, a venit cu o altă serie de audieri. Procurorii DNA s-au deplasat la Mangalia, unde au audiat aproximativ 18 elevi, ancheta fiind în toi. Chiar şi aşa, urmărirea penală încă nu a început.
Evaluăm indiciile, am făcut audieri, continuăm ancheta. Nu s-a început încă urmărirea penală, au declarat, pentru Replica, reprezentanţii DNA Constanţa. De asemenea, menţionăm că Liceul Ion Bănescu din Mangalia nu este singurul cu probleme, cam în aceeaşi situaţie aflându-se şi Liceul George Călinescu, dar şi Lazăr Edeleanu, din Năvodari. Preşedintele comisiei de la Centrul de examen din cadrul Liceului George Călinescu a fost Elvira Nica, directorul Liceului Tehnologic C.A.Rosetti. În cadrul unităţii de învăţământ s-a găsit un pachet de şerveţele în care se aflau nişte bancnote de 50 de lei, lăsat pe un dulap. Descoperirea a fost făcută de către inspectorii şcolari, care au alertat Secţia 2 Poliţie. Despre acest lucru, cadrul didactic, Elvira Nica, a spus: Nu am nimic de declarat, după care a repetat aceleaşi cuvinte până la epuizare. Ajungând şi la Liceul Lazăr Edeleanu din Năvodari, acolo unde o elevă acuză profesorii că au dat-o afară din examen pentru că nu a mai avut bani de dat, preşedintele comisiei a fost Ionel Simion, de la Universitatea Politehnică Bucureşti. Ajungem şi la Liceul Ion Bănescu din Mangalia, acolo unde lucrurile sunt ceva mai complicate. Şeful comisiei a fost tot din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, fiind vorba de Gheorghe Amza. Aici, pe camerele de supraveghere din cadrul unităţii de învăţământ mai apare şi Florin Pădureanu, membru în comisia de examen, dar şi director al Şcolii numărul 1 Mangalia. Dacă în primă fază a ţinut să nege că nu se vede pe camere cum a împărţit subiectele elevilor, de această dată, Pădureanu a recurs la tăcere totală: şi-a abandonat telefonul. Reamintim că la Liceul Ion Bănescu din Mangalia totul a pornit la ultima probă, cea de alegere a profilului, derulată vineri, 5 iulie, când oamenii legii au fost sesizaţi prin 112 de faptul că, într-o bancă a unei săli de clasă, din cadrul respectivei unităţi de învăţământ, au fost găsite două copii xerox ale unor subiecte rezolvate. Însă, după ancheta derulată, a venit şi vestea şocantă, şi anume că nu doi elevi au primit subiectele rezolvate, ci o clasă întreagă. Pe camerele de supravegehere, spun anchetatorii, s-ar fi văzut cum directorul Şcolii numărul 1 din Mangalia, Florin Pădureanu, membru în comisia de examen, a împărţit foile elevilor, iar banii i-a primit printr-o femeie, un interpus. Însă, acesta a negat acuzaţiile, menţionând că a stat pe hol în tot acest timp. În urma audierilor, cadrele didactice ar fi recunoscut că au primit bani, iar iniţiatorii acestui demers de a se strânge bani de la elevi ar fi fost chiar membrii comitetului de părinţi. De asemenea, pe camerele de supraveghere s-ar fi văzut cum două eleve nu au primit rezolvările subiectelor, motiv pentru care s-au ridicat şi au semnalat problema. La scurt timp au primit foile bune şi lucrurile s-au calmat. Menţionăm că suma pe care ar fi dat-o fiecare elev se ridică la aproape 600 de lei.

Replica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu