miercuri, 3 iulie 2013

Raport de activitate al primarului Radu Cristian dupa un an de mandat

Raport de activitate al primarului Mangaliei, Cristian Radu, la un an de mandat
 Încă de la preluarea mandatului, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a avut ca prioritate readucerea serviciului de termoficare la Consiliul Local. Astfel, în august 2012, s-a decis rezilierea contractului cu fosta societate de termoficare, Callatis Therm şi s-a votat pentru un preţ mai mic al gigacaloriei, respectiv 295 de lei, de la peste 600 de lei, cât era anterior. În prezent, sunt în curs de finalizare demersurile pentru introducerea gazelor naturale în Mangalia. Contractul cu partea bulgară este parafat, reţeaua de conducte fiind deja montată pe toate străzile oraşului. La Ministerul Administraţiei s-a depus documentaţia pentru aprobarea unei finanţări de 600 mii euro, sumă necesară achiziţionării şi montării arzătoarelor pe gaz, la centrale. De asemenea, se caută şi alte soluţii tehnice de specialitate pentru reducerea costurilor la încălzire.
Subvenţiile şi măsurile sociale au constituit o altă prioritate pentru conducerea administraţiei publice locale. Pentru prima dată, familiile şi persoanele singure din Mangalia, care se încălzesc cu lemne de foc, au beneficiat de ajutor de încălzire, în perioada sezonului rece. Astfel, cei care au un venit net lunar/familie de până la 750 de lei au primit câte 2 tone de lemne de foc, cei care au venituri cuprinse între 750 de lei şi 1000 de lei au primit 1,5 tone, iar familiile sau persoanele singure cu venituri cuprinse între 1000 şi 1600 de lei – câte o tonă de lemne.
În ultimul an, s-a majorat de la 700 la 800 de lei limita cuantumului pensiei, necesar acordării pachetelor cu alimente pentru pensionari, persoanele cu handicap şi persoanele de peste 60 de ani, care nu realizează venituri. Municipalitatea a majorat, din luna ianuarie, plafonul de acordare a tichetului social de la 500 la 700 de lei/persoană, iar valoarea acestuia a crescut de la 50 de lei/tichet, acordat odată la  patru luni, la 70 de lei/tichet acordat odată la două luni. În această perioadă, sunt identificate soluţiile juridice de înfiinţare a magazinelor de tip Economat în pieţe sau în incinta Clubului pensionarilor.
În primul an de mandat al primarului Cristian Radu,măsurile administrative au vizat realizarea lucrărilor de pietruire în mai multe cartiere ale oraşului, unde nu s-a ocupat nimeni de această problemă, de la darea în folosinţă a  loturilor de teren pentru casă. A început şi continuă extinderea reţelei de curent electric în diferite zone deficitare. S-au reabilitat trotuarele şi trama stradală pe arterele centrale ale oraşului şi au fost efectuate lucrări de  recondiţionare a mobilierului urban din  staţiuni.
Construcţia de locuinţe este un alt proiect important al municipalităţii. În acest sens, CL a votat o Hotărâre privind transmiterea în folosinţă gratuită către ANL, a unui teren în suprafaţă de 8.400mp, pentru construirea a 84 de locuinţe destinate tinerilor. În prezent, la Primărie sunt în curs de repartiţie 11 locuinţe de închiriere, 18 locuinţe sociale, conform listei de priorităţi, precum şi 6 locuinţe ANL, eliberate recent.
Revigorarea turismului şi reaşezarea staţiunilor din sudul litoralului pe harta turistică a lumii este un alt aspect care preocupă municipalitatea. Încă din toamna anului trecut, s-a format câte o comisie de specialitate pe fiecare staţiune, alcătuită din consilieri locali, reprezentanţi ai Primăriei şi agenţi economici. Au urmat o serie de inspecţii în toate staţiunile pentru a identifica şi rezolva problemele zonei. Municipalitatea doreşte un parteneriat echitabil cu hotelierii şi agenții economici implicați în turism.
A fost conceput un Regulament privind comerţul stradal în staţiuni pentru o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor pe durata sezonului şi pentru respectarea normelor urbanistice impuse de CL. Pe partea economică, se fac demersuri pentru creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul local.
S-a reuşit, totodată, crearea de evenimente menite să atragă turiști încă din perioada sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai, până la începutul anului școlar. Pe cordonul Saturn-Venus, va fi amenajată o zonă pentru organizarea de spectacole şi concerte în aer liber. Locaţia se va numi Black Sea Arena şi va găzdui până la 70.000 de oameni, având una dintre cele mai mari scene din sud-estul Europei.
Primul eveniment de amploare va fi Liberty Parade, pe 13-14 iulie, urmat de concertul Europa FM. În aceeaşi perioadă, se va organiza “Mangalia Air Show” – un spectacol aviatic cu participarea unor piloţi acrobaţi de prestigiu la nivel mondial. “Mangalia Drift Grand Prix” este un alt eveniment organizat pe toată durata verii, în zona dintre Saturn şi Venus. În intervalul 22-25 august, se va organiza Festivalul Callatis, eveniment la care Primăria Mangalia este partener, iar între 30 august şi 1 septembrie avem ca proiect organizarea Festivalului Antic Callatis. În perioada 2 – 8 septembrie, sunt programate mai multe evenimente cu prilejul Zilei Mangaliei, care se va sărbători de Sfânta Maria (8 septembrie). Astfel, dorim să organizăm Festivalul Multietnic, în colaborare cu ANTREC, Festivalul de Teatru FRINGE, precum şi o procesiune religioasă, prilejuită de aducerea Brâului Maicii Domnului, din Grecia, pe data de 8 septembrie.
La capitolul măsuri economice, menţionăm faptul că Primăria Mangalia a contractat de la Trezoreria statului, un credit cu dobândă redusă, pe o perioadă de 5 ani, în valoare totală de aproximativ 22 milioane de lei. Suma a fost folosită pentru a se plăti o parte din datoriile acumulate de municipalitate prin lucrări şi servicii contractate înainte de anul 2012.
În domeniul juridic, s-au verificat toate dosarele de instanţă în care este implicată Primăria. Până în vara anului trecut, interesele instituţiei nu au fost reprezentate cum se cuvine, toate contractele fiind în defavoarea Primăriei.
În ultimul an s-au deblocat fonduri importante pentruproiecte europene de modernizare şi dezvoltare a oraşului. Exemple în acest sens sunt proiectele: “Callatis – Istorie la malul Mării Negre“, parafat la data de 18 aprilie 2013, cu o valoare totală de aproximativ 4 mil. de euro; “Club Nautic Callatis” – având o valoare de aproximativ 1,4 mil. de euro, obiectivul general fiind dezvoltarea afacerilor pe segmentul de turism nautic, în zona transfrontalieră Mangalia-Balcic. Un alt proiect finanţat din fonduri europene este cel de modernizare a falezei Neptun-Jupiter. Cererea de finanţare pentru acest proiect a fost depusă, recent, la organismele abilitate ale statului. Proiectul are în vedere reamenajarea zonei cuprinse între limita plajei şi lacurile din Neptun şi Jupiter, iar valoarea acestuia se ridică la aproximativ 1, 3 mil. de euro. În curs de aprobare este şi proiectul cu finanţare europeană “Consumă peşte“, în valoare de 600.000 de euro.
2 iulie 2013                                                                            Biroul de presă



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu