joi, 4 iulie 2013

Războiul maidanezilor din Mangalia se acutizează: Parlamentul European, presa internaţională şi ONG-urile de profil arată, acuzator, către administraţia publică locală!

În 2005 populaţia câinilor fără stăpân de la Mangalia şi din staţiunile sudice era estimată la circa 5.000 de suflete. De atunci, potrivit opiniei generale, numărul animalelor fără stăpân din zonă a crescut constant. Legile în vigoare, cele româneşti, dar şi cele europene, interzic atât maltratarea animalelor fără stăpân, cât şi eutanasierea lor, fără motive bine întemeiate. Sterilizarea rămâne, astfel, drept singură metodă de reducere a numărului câinilor fără adăpost. Însă, la o populaţie de câteva mii de maidanezi, soluţia sterilizării pare o picătură într-un pahar cu apă, cu atât mai mult cu cât, ani de zile, lipsa banilor nu a dat ghes municipalităţii din Mangalia să se apuce de o campanie reală de castrare a animalelor cu pricina.
Singurii care s-au înhămat la o atare muncă titanică au fost reprezentanţii ONG-urilor de profil, alături de localnicii autointitulaţi „iubitori ai animalelor“. În ultimii trei ani, în special pe timp de vară, câinii au fost aduşi, în braţe sau în autoturismele proprii, de cei cărora le pasă de soarta maidanezilor, medicilor de la Vier Photen sau celor de la Save the Dogs, ce au derulat ample campanii de sterilizare la Biobaza din localitate. Au fost, astfel, castrate peste 1.000 de animale.
Ce spun asociaţiile pentru protecţia animalelor
2013, vara: un zvon potrivit căruia sute de câini din Mangalia au fost adunaţi şi transportaţi în direcţii necunoscute – pe câmp, la crematoriul din Eforie sau chiar într-o biobază de la Constanţa – a relansat polemica stârnită între iubitorii de animale, cei ce doresc dispariţia totală a maidanezilor de pe străzile urbei şi municipalitate. Scurte filme captate cu telefoanele mobile şi postate pe reţelele de socializare arată cum sunt prinşi câinii. Totodată, cei ce apar în aceste filme păstrează, cu obstinaţie, secretul absolut al locaţiei unde ar urma să fie duşi câinii, purtaţi de colo-colo în misterioase dube albastre.
Amploarea luată de acţiunile hingherilor a ajuns atât în presă (începând cu ProTv şi terminând cu ziare din Italia, precum „Corriere della Sera“, „La Stampa“ sau „Blitz Quotidiano“), cât şi pe masa Parlamentului European.
Astfel, în timp ce titlurile alocate de presa italiană sună de genul „Sute de câini fără stăpân masacraţi de dragul turismului“, vicepreşedintele Grupului parlamentar de protecţie şi bunăstare a animalelor şi membru al Parlamentului European, Andrea Zanoni, a adresat, public, o scrisoare Primăriei Mangalia: „Am fost informat că, în ultima săptămână, câinii fără stăpân au fost capturaţi de pe străzile din Mangalia şi transportaţi către o destinaţie necunoscută, pe motiv de „sezon estival“. Este foarte probabil ca, printre animalele capturate, să se afle o parte dintre cei 364 de câini sterilizaţi de către Asociaţia Româno-Italiană “Save the Dogs“, ce îşi desfăşoară activitatea de mai bine de zece ani şi care patronează adăpostul “Footprints of Joy“ din Cernavodă. Îmi exprim îngrijorarea referitor la faptul că animalele prinse la Mangalia zilele acestea au fost doar transportate pentru a fi omorâte, evintându-se, astfel, „ochii indiscreţi“ şi încălcând Legea 9/2008 prin care se interzice uciderea câinilor sănătoşi. Aş dori să vă reamintesc că România a ratificat Convenţia Europeană a Animalelor de Companie de la Strasbourg (1987), subliniind şi faptul că Parlamentul European a aprobat Declaraţia 26/2011, cu privire la managementul populaţiei canine în UE, potrivit căreia se stipulează modalităţile de control al populaţiei canine – sterilizare şi vaccinare. Prin prezenta vă rog să opriţi, urgent, prinderea animalelor fără stăpân de pe străzile Mangaliei şi să vă revizuiţi politicile de gestionare a câinilor în localitatea dumneavoastră“.
La rândul lor, asociaţiile partenere Primăriei Mangalia, Vier Photen şi Save the Dogs, au ieşit public, pe canalele media, pentru a atrage atenţia că, „la nivel local, se procedează la uciderea câinilor fără stăpân, inclusiv a celor sterilizaţi şi trataţi de Fundaţia Vier Photen România“ (dr. medic vet. Anca Tomescu – Vier Photen) şi că angajaţii „care au acţionat astfel erau escortaţi de Poliţie, pentru a-i proteja de protestele iubitorilor de animale. Nu se cunoaşte numele companiei care se ocupă cu aceasta «curăţare», necunoscut este şi costul serviciului şi necunoscută este şi destinaţia finală a animalelor, care pur şi simplu dispar în eter“ (Sara Turetta, preşedinte “Save the Dogs“). În plus, mai mulţi proprietari de câini „de casă“ s-ar fi plâns că animalele le-au fost ridicate din curţi cu tot cu… lesă!
Cum „văd“ situaţia mangalioţii ce s-au săturat de maidanezi
În paginile ziarului „Ediţia de Sud“ v-am prezentat, de-a lungul timpului, o serie de cazuri în care, copii şi adulţi deopotrivă, au fost nevoiţi să ia calea reşedinţei de judeţ pentru a-şi face vaccinul antirabic, în urma atacurilor maidanezilor. Cei mai mulţi au fost atacaţi în plin centru al oraşului, lângă instituţiile de învăţământ sau chiar pe lângă primărie! Drumul lung la Constanţa, pentru un banal vaccin antirabic pe care Mangalia, oraşul „atât“ de european, nu îl poate asigura contribuabililor săi, banii aruncaţi şi orele pierdute, sunt numai câteva dintre motivele pentru care cea mai mare parte a localnicilor sunt de acord cu strângerea şi, de ce nu, eutanasierea imediată a câinilor vagabonzi.
Deşi nu fac referire strict la Mangalia, cifrele furnizate de Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, pentru 2012, sunt revelatoare:  2.654 de persoane au fost muşcate de câini la nivelul judeţului. Dintre acestea, 90% din incidente s-au petrecut în mediul urban, fiind vorba de câini fără stăpâni. 2.363 de cazuri provin din mediul urban şi numai 291 sunt din mediul rural. Conform statisticilor, pe grupe de vârstă, este vorba despre 42 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani, 57 de copii între trei şi patru ani, 359 de copii între 5 şi 14 ani şi 1.905 persoane cu vârste peste 15 ani.
„Am fost muşcată şi eu şi fiica mea, de şapte ani. Ne-au atacat în zona Şcolii nr. 5, pe lângă garaje. La început, numai un câine ne-a lătrat, după aceea, în mai puţin de trei secunde, au mai sărit alţi patru, cât viţeii de mari, ne-au înconjurat şi, doar cu strigătele noastre nu am mai reuşit să îi alungăm. Primul câine m-a „agăţat“ întâi pe mine de picior, l-am lovit cât am putut cu geanta, după care a reuşit să o apuce pe cea mică de pulpă. Am avut noroc cu doi cetăţeni care se aflau la garaje, altfel ne mursecau până la os. Am făcut, pe loc, la medicul de familie, antitetanosul, după care, am început naveta la Constanţa. M-am gândit să îmi iau un aparat cu şocuri electrice, deja mi-e frică să mai merg pe stradă. Bietul copil sare în sus când vede un animal, fie câine sau pisică… Într-un cuvânt, este o traumă psihică de neimaginat. Sunt de acord cu eutanasierea, dacă nu luam măsuri drastice, e foarte posibil să avem decese provocate de maidanezi. Şi atunci cine va răspunde?“
Venind vorba despre turismul sabotat de maidanezi (situaţie prezentată, cu generozitate, de posturile naţionale de televiziune) opinia unui lucrător în domeniu este elocventă. În urmă cu câteva luni, în cadrul unei adunări locale, în care primăria i-a pus, faţă în faţă, pe reprezentanţii ONG-urilor pro-animale şi pe cei ce contestă metodele prea blânde în ceea ce priveşte eradicarea maidanezilor, Anca Frigard, ghid din Mangalia, a prezentat, public, o serie de plângeri formulate în scris de turiştii străini: „Primul lucru ce se face la sosirea turiştilor este avertizarea acestora cu privire la pericolul câinilor agresivi. Pentru un turist muşcat – şi au fost foarte multe cazuri din acestea – drumul la Constanţa pentru vaccinare înseamnă un sejur compromis, cu stres, cu interdicţia urmării tratamentului balnear. Am avut turişti cu handicap atacaţi de câini, care nu s-au putut apăra şi au ajuns la urgenţe“.
Primăria Mangalia: „Prinderea câinilor se face conform prevederilor legale“
Primăria a încercat, aşa, ca de început de mandat, un măreţ proiect al unei biobaze ce s-ar fi dorit asemănătoare celei de la Cernavodă. Nu a fost să fie: Mangalia nu a găsit suficient teren pentru amenajarea unei astfel de biobaze şi nici banii necesari ridicării adăpostului. S-a încercat Planul B: mărirea numărului de cuşti din actualul adăpost. Lipsa banilor, spun reprezentanţii primăriei, i-a împiedicat să aloce, de la buget, o sumă suficientă pentru dublarea celor 30 de cuşti din Biobază. Asta în condiţiile în care, pentru maidanezii adăpostiţi aici, norma de hrană din bani publici, pe 2013, s-ar cifra în jurul valorii de 800 de lei!
De fapt, puţinii câini din Biobază sunt hrăniţi, în cea mai mare parte a timpului, tot de protectorii animalelor fără stăpân.
În ceea ce priveşte recentele acuzaţii aduse de iubitorii de animale, potrivit cărora câinii sunt strânşi şi ucişi fără milă, primăra ne-a făcut următoarea precizare: “acţiunile de prindere a câinilor ce se desfăşoară în aceste zile la Mangalia au la bază prevederile legale în vigoare“.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu