miercuri, 17 iulie 2013

SCANDAL URIAŞ în POLIŢIE: „Nu vrem să fim poliţiştii primarului“

O declaraţie a vicepremierului Liviu Dragnea, făcută cu prilejul ultimei vizite în Dobrogea, a readus în atenţia opiniei publice vechea dispută dintre Poliţia Naţională şi cea Locală şi a stârnit îngrijorare în rândul poliţiştilor.
„Primarul are prin lege competenţe să asigure ordinea publică, dar nu are pârghiile necesare şi din ce în ce mai mulţi primari cred că Poliţia Locală a fost o păcăleală, în condiţiile în care pentru aceste structuri nu există fonduri suficiente pentru a fi susţinute. Primarii sunt frământaţi, iar punctul meu de vedere este că ei trebuie să aibă în subordine Ordinea Publică şi Rutiera, cu o implicare mai mare din partea Jandarmeriei. Nu vorbim însă de subordonarea compartimentelor cercetări penale şi judiciare”, afirma politicianul.
Reacţiile nu au întârziat să apară. Liderii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au realizat o petiţie online şi strâng semnături pentru a înăbuşi din faşă orice iniţiativă legislativă de mutare a celor două structuri în cadrul Poliţiei Locale. „Ordinea Publică trebuie să rămână la Poliţia Română. Spuneţi NU transferului la Poliţia Locală” – se menţionează în petiţie.
„Atragem atenţia guvernanţilor că, în cazul în care acest transfer se va realiza, SNPPC, cel mai mare sindicat naţional din România, va trece la ample măsuri de protest menite să stopeze această iniţiativă de distrugere a Poliţiei Române”, au mai susţinut poliţiştii sindicalişti.
„Suntem îngrijoraţi din cauza banilor“
Poliţiştii constănţeni sunt, şi ei, îngrijoraţi de această perspectivă. „Suntem îngrijoraţi. Nu neapărat pentru că am fi în subordinea primăriilor, pentru că cei care muncesc, o fac indiferent de cine este şef. Nu, îngrijorarea noastră este vizavi de partea financiară. Şi aşa acum salariile sunt mici, ce se va întâmpla dacă vom ajunge la poliţiile locale, căci este ştiut că autorităţile locale nu au bani la bugete? Nu cred că aceasta este soluţia. Ar trebui să se procedeze şi la noi, la bugetari în general, precum în mediul privat: acordarea salariilor în funcţie de performanţe. Da, este posibil să apară discuţii, dar poliţiştii vor fi mai impulsionaţi să-şi facă treaba. Poate nu toţi, dar se vor vedea rezultate mai bune”, ne-a mărturisit unul dintre ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Constanţa.
La rândul său, George Caraivan, liderul Biroului Teritorial Constanţa al SNPPC, se opune acestei intenţii. „Nu suntem de acord, pentru că am făcut o şcoală de poliţie, nu de bocanc la stânga, bocanc la dreapta, pentru a ajunge în poliţia primarului. Edilii locali au interese politice şi nu este bine ca poliţiştii să fie în subordinea lor. Dacă primarii vor, să-şi angajeze gardieni.
În străinătate există acest model de structură, în care poliţiştii sunt subordonaţi primarului, dar în ţara noastră nu s-a ajuns încă la acest nivel. Cum ar fi, de exemplu, ca poliţiştii din Cumpăna să fie drepţi în faţa primăriţei? Nu este normal! Şi repet, noi am făcut o şcoală, nu de bocanc la stânga, bocanc la dreapta”, a subliniat liderul sindical.
Proiectul similar din 2011, a picat
Trebuie menţionat că nu este prima dată când guvernanţii au o astfel de iniţiativă. Deocamdată, intenţia vicepremierului Liviu Dragnea nu a fost materializată într-un proiect, dar în 2011 un astfel de proiect, realizat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, la acea dată, a fost supus atenţiei primarilor şi poliţiştilor.
Conform proiectului, Poliţia Locală urma să se ocupe integral de activitatea de poliţie rutieră şi de ordine publică, în vreme ce poliţiştii din cadrul IGPR ar fi rămas cu activitatea judiciară, cercetarea şi întocmirea dosarelor pentru infracţiuni şi trimiterea lor în judecată.
La data respectivă, s-au opus proiectului inclusiv poliţiştii locali, întrucât mutarea poliţiştilor de la cele două structuri presupunea concedierea celor locali. În cele din urmă, proiectul a fost retras.

Cuget Liber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu